Menu
Tablet menu

Скаптопара изпуска инерцията от протестите

Общественици от над 20 неправителствени организации бият тревога, че проблемът с разкопките край благоевградското село Покровник затихва. Искат темата да не спира, настояват да говорят с областния управител.  Затихването на проблема разтревожи представителите на Обществен съвет – Благоевград. Те знаят, че магистралата няма да спре, но настояват да се отпуснат средства за продължаване на разкопките по билото, където се очаква да e съществената част на  римското селище Скаптопара.
 
Именно заради това преди месец изпратили писмо до областния  управител Бисер Михайлов за  свикване на извънредно събрание на Обществен съвет, чиито председател е губернаторът.
Обществениците искат областният управител, като представител на държавата, да съдейства за отпускане на средства за продължаване на разкопките. „То се вижда, че магистралата няма да отбият. Поне искаме чрез Обществения съвет да се отпуснат средства за продължаване на разкопките, защото се очаква, че по билото да е съществената част на  римското селище Скаптопара“, поясни един от членовете на Обществения съвет Люси Манова. 
 
В крайна  сметка целта е да се привличат  туристи  и да има развитие на региона и града.  Според Манова областният  е длъжен по устав в 14-дневен срок, когато е поискано от 1/3 от членовете,  да свика събранието.  НПО-тата искат да са сигурни, че този обект ще съществува и разкопките ще продължат. Да се използва  енергията, натрупана покрай протестите за този обект, да се отпуснат средства, да се социализира, да бъде посещаван от туристи и да стане една от атракциите на града. 
 
Областният управител им отговаря, че е отправил питане до Агенция „Пътна инфраструктура“. Също така Националният археологически музей към БАН публикува официално изявление относно археологическото проучване край село Зелен дол и Покровник. От страна на АПИ са взети всички необходими мерки, съгласно законовите изисквания. „Министърът на културата или оправомощено от него длъжностно лице ще назначи експертна комисия за приемане на теренните археологически проучвания“, се казва в отговора на областния  управител.
 
За Агенция БГ Михайлов  увери, че е приложил всичките си правомощия, сезирани са агенции и институции, имащи отношение към съдбата на Скаптопара като архитектурен обект.
Иначе и премиерът Бойко Борисов идва на разкопките при Покровник преди повече от месец. Той даде срок на експерти и инженери два месеца да умуват и да решат съдбата на Скаптопара. 
Там бяха открити ценни находки, като по-съществените са гробница от римско време и раннохристиянска черква, датираща от 4 –ти век от времето на Константин Велики и неговите синове, открита в тракийско селище от 54 дка в землището на село Покровник. 
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Нека да е лято!

Нека да е лято!

Четвъртък, 21 Юни 2018

За магията и майсторлъка да правиш ножове…

За магията и майсторлъка да…

Понеделник, 18 Юни 2018

Търсене

Login or Register